5 روش جلوگیری از زرد شدن کامپوزیت دندان
اگر داشتن دندان هایی زیبا برای شما اهمیّت دارد، شما میتوانید از روش هایی مانند کامپوزیت دندان استفاده کنید،در این روش ،نوعی ونیر ،که همان پوشش سطحی نازک است بر روی سطح جلویی دندان هایتان متصل می شود ، این پوشش نسبتاً زود تغییر رنگ می دهد وبرای برطرف کردن این مشکل ،مطالبی به شرح ذیل بیان می نماییم.
کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت ونیر با نام لمینت کامپوزیتی نیز شناخته می شود، ونیر ماده ای است که بر روی دندان قرار میگیرد و باعث منظم شدن دندان ها و زیبایی بسیار زیاد آنها میشود.
معمولاً افرادی که میخواهند لبخند زیباتری داشته باشند، یا دندان های زردی دارند، برای درمان از کامپوزیت ونیر استفاده می کنند، ونیر دندان در یک جلسه قابل انجام است و نیاز به تراش دندان ندارد ولایه ای از کامپوزیت بر روی دندان قرار می گیرد .
دلایل تغییر رنگ کامپوزیت ونیر
تغییر رنگ کامپوزیت ونیرها به خاطر دو دلیل اتفاق می افتد ؛
- علل داخلی
- علل خارجی
اگر چه با پیشرفت علم دندان پزشکی ،جنس کامپوزیت ونیرها روز به روز بهترمیشود، اما تغییر رنگ کامپوزیت همچنان معضلی برای استفاده کنندگان محسوب می شود.
مصرف مواد غذایی رنگی ،رنگ کامپوزیت را تغییر می دهد ،همچنین بزاق و باکتری های موجود در دهان نیز باعث تغییر رنگ و همچنین بوی بد کامپوزیت دندان میشود، گاهی یک عامل و گاهی عوامل مختلف باعث این تغییر می شود .
عوامل داخلی موثر در تغییر رنگ کامپوزیت
عوامل داخلی همان موادی هستند که در ساختار کامپوزیت استفاده می شود،تغییر رنگ این مواد به خاطر تغییرات فیزیکی و شیمیایی است که در آن ها اتفاق می افتد.
عوامل خارجی موثر در تغییر رنگ کامپوزیت
عوامل خارجی ربطی به ساختار و مواد سازندهی کامپوزیت ندارد و در اثر عوامل محیطی و روش زندگی فرد ایجاد میشود، موارد زیر از این دسته هستند.
مواد غذایی مصرفی
برخی مواد غذایی و برخی مواد بهداشتی که میتوانند باعث تغییر رنگ در کامپوزیت ونیرها شوند؛ موارد زیر می باشند؛
- نوشیدنیهای رنگی مانند چای و قهوه؛
- خوراکیهایی که دارای مواد رنگی زیاد هستند؛
- نیکوتین که در سیگار و قلیان وجود دارد؛
- سس سویا؛
- آب انگور؛
- شراب قرمز؛
- آب آلبالو؛
- مواد ضدعفونی کننده و دهان شویههایی که ما استفاده می کنیم مانند کلرهگزیدین.
پولیش نامتناسب سطح کامپوزیت
اگر سطح ونیر کامپوزیت به خوبی صاف نشده باشد، بخشهای ناصاف آن محل جمع شدن باکتریها می شود، این تجمع سبب تولید مواد اسیدی توسط باکتریها میشود، در نهایت تمامی این علل باعث تغییر رنگ کامپوزیت می شود.
زرد شدن کامپوزیت دندان مربوط به مواد سازنده آن
زرد شدن کامپوزیت دندان میتواند مربوط به مواد سازنده آن باشد، هرچه میزان مواد پلاستیکی بهکاررفته در رزین کامپوزیت کمتر باشد، مقاومت کمتری در برابر زرد شدن ندارد.
مصرف بیش از حد مواد غذایی رنگ دهنده
مواد غذایی که روزانه مصرف میکنیم، دارای رنگهای طبیعی و غیرطبیعی هستند، می دانیم که با خوردن مواد غذایی رنگی دندانها زرد میشود، کامپوزیت دندان نیز میتواند تغییر رنگ بدهند.
برخی از مهمترین مواد غذایی رنگ دهنده عبارتاند از: چای و قهوه، آبمیوهها، آب انگور، شراب قرمز، آب گیلاس، سس قرمز، زردچوبه، زعفران و رنگهای خوراکی غذا. مواد رنگی موجود در محلولهای شستشوی دهان نیز باعث تغییر رنگ کامپوزیت دندان می شوند،همچنین مصرف بیشازحد شکر و مواد قندی نیزاحتمال زرد شدن کامپوزیت را افزایش خواهد داد.
مصرف دخانیات را کنار بگذارید یا کنترل کنید
کشیدن و یا مصرف هرگونه دخانیات باعث زرد شدن کامپوزیت دندان می شود، پس از انجام کامپوزیت دندان، مصرف دخانیات را قطع کنید.
برگشت لثه
اگر خط لثه به سمت بیرون برگشت بخورد، ذرههای غذا در بین دندان و خط لثه گیر می افتندو باعث پوسیدگی دندان می شوند، وقتی که کامپوزیت دندان انجام می دهیم برگشت لثه باعث میشود چسب زیر ونیر مشخص شود و مواد کامپوزیت موجود در آن به دلیل رنگ دهی مواد غذایی، رنگ بگیرند.
تغییر رنگ چسب ونیر کامپوزیت
مواد سرامیکی کامپوزیت توسط چسب به دندان چسبانده میشوند، چسب ونیر کامپوزیت، نسبت به مواد رنگ دهنده غذاها حساس است،در بسیاری از مواقع این سرامیک کامپوزیت نیست که زرد میشود، بلکه چسب آن است.
جلوگیری از زرد شدن کامپوزیت دندان
با علت های زرد شدن کامپوزیت دندان آشنا شدید،بهترین کار این است که قبل از هر چیزی از تغییر رنگ کامپوزیت دندان جلوگیری کنیم، اهمیت این موضوع به این خاطراست که پس از زرد شدن کامپوزیت، سفید کردن کامپوزیت دندان کمی سخت است،اما برخی از راههای جلوگیری از زرد شدن کامپوزیت دندان عبارتاند از:
ترک مصرف دخانیات: یکی از مهمترین علت های رنگ گرفتن دندانها و حتی کامپوزیت، مصرف دخانیات است ،بهترین کار برای جلوگیری از تغییر رنگ دندان و کامپوزیت، ترک دخانیات به شمار میرود.
محدود کردن مواد غذایی رنگ دهنده: مواد غذایی مانند چای یا قهوه، مصرف آنها را کم کنید.
مسواک زدن بلافاصله پس از مصرف مواد غذایی رنگ دهنده: اگر نمی توانید مصرف قهوه یا چای را کمتر کنید، باید بلافاصله پس از مصرف آنها مسواک بزنید.
مراجعه کردن به دندانپزشک معتبر: پایین بودن کیفیت مواد وچسب کامپوزیت می تواند ، پس از انجام کامپوزیت دندان باعث زرد شدن و تغییر رنگ آن شود.
استفاده از نخ دندان: پس از خوردن هر غذایی از نخ دندان استفاده کنید تا تکههای غذای لابهلای دندان را خارج کنید،ماندن مواد غذایی لابه لای دندان ها باعث پوسیدگی دندان ها و تغییر رنگ کامپوزیت می شوند.
رفع زردی کامپوزیت دندان در خانه
مسواک زدن به طور مرتب:استفاده از مسواک نرم در خانه باعث می شود دندان هایتان تغییر رنگ ندهند و همچنین باعث بهتر دیده شدن روکش کامپوزیت می شود،وپس از کاشت کامپوزیت حتماً به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید،اگر دیر به دندانپزشک مراجعه کنیم دندانهایمان آسیب می بینند.
پرهیز از استعمال دخانیات:
افرادی که سیگار یا قلیان می کشند نباید از هیچ کدام از روش های زیبایی دندان استفاده کنند،زیرا مصرف دخانیات سبب تغییر رنگ دندان های کامپوزیتی و زرد شدن آن ها می شود.
عدم استفاده از خمیر دندانی که جوش شیرین دارد:
استفاده از جوش شیرین برروی دندان های کامپوزیتی باعث از بین رفتن صافی و یکدستی دندان هامی شود.
استفاده از خمیر دندانی که پولیش دار می باشد:
خمیردندان پولیش دار سبب می شود لکه های موجود بر سطح و روکش دندان های کامپوزیتی از بین رفته و تمیز شوند به همین خاطر استفاده از خمیر دندان پولیش دار در طی روز می تواند مفید باشد.
آیا تغییر رنگ کامپوزیت دندان قابل اصلاح است؟
اگر به هر دلیلی رنگ کامپوزیت دندان تغییر کند، امکان تعویض این روکش وجود دارد،تغییر رنگ را جدی بگیرید و اجازه ندهید مدت زمان زیادی روی دندانهایتان باقی بماند، زیرا در این صورت درمان سختتر شده و ممکن است نیاز به عوض کردن کامل کامپوزیت خود داشته باشید.
درمان تغییر رنگ کامپوزیت دندان
زرد شدن کامپوزیت و ایجاد تغییر در رنگ آن علت های مختلفی دارد، بنابراین برای انتخاب بهترین راهکار درمانی، باید علت این تغییر رنگ مشخص شود.
از جمله بهترین راه حل ها پولیش کامپوزیت دندان میباشد، اگر مدت زمان زیادی از تغییر رنگ گذشته باشد، احتمالاً نیاز به تعویض مجدد خواهد بود.
آیا میتوانم از بلیچینگ برای اصلاح تغییر رنگ ونیر کامپوزیت استفاده کنم؟
استفاده کردن از بلیچینگ علاوه بر اینکه تأثیری در سفید شدن کامپوزیت ندارد، بلکه ممکن است به ساختار مواد کامپوزیت آسیب بزند، به همین دلیل بلیچینگ به عنوان روش مناسبی برای این امر سفارش نمیشود.
مدت زمان تغییر رنگ کامپوزیت چقدر است؟
میزان تغییر رنگ بستگی به مراقبت های فرد دارد هرچه بیشتر غذاهای رنگی مصرف کند،بیشتر سیگار بکشد،بهداشت دهان و دندان را رعایت نکند،زودتربه بد رنگ شدن کامپوزیت های دندان روبه رو خواهد شد.
آیا میتوان رنگ کامپوزیت را تغییر داد؟
ممکن است بعد از انجام کامپوزیت از رنگ آن راضی نباشیدو بخواهید آن را تغییر دهید،بعد از تمام شدن دوره ی درمان دیگر نمی توانید رنگ آن را تغییر دهید و فقط با پولیش می توان آن را روشن تر کرد وهیچ کدام از روش های سفیدکردن دندان تأثیری در تغییر رنگ ندارند،درکل دندانپزشک قبل ازشروع درمان رنگ کامپوزیت را خوب بررسی می کند،پس چنین مشکلی نادر است.
چه روشهای دیگری غیر از کامپوزیت در دندانپزشکی زیبایی وجود دارد؟
روشهای دیگری هم در دندان پزشکی زیبایی وجود دارد که طرح لبخند شما را زیبا می کند. این روشها عبارتند از:
- لمینت سرامیکی
- لومینیرز دندان و سایر ونیرها با جنسهای مختلف
- ارتودنسی
- بلیچینگ
- روکش دندانها
- ایمپلنت دندان
- برخی جراحیها مانند:جراحی لثه
همه اقدامات بعد از کامپوزیت دندان که باید انجام بدهیم
1.بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید
بعد از نصب کامپوزیت باید روزی دو بار مسواک بزنید ونخ دندان بکشید و با دهان شویه مرتب دهان خود را تمیز کنید،بهتر است کامپوزیت ها را بامسواک نرم روزی دو باربشویید و نخ دندان بکشید،همچنین از خمیر دندان های غیر ساینده استفاده کنید،قرقره آب نمک با دهانشویه های بدون الکل،یک یا دو بار در روز به سلامت دندان و لثه کمک می کند و طول عمر کامپوزیت را افزایش می دهد.
2.از ساییدن دندانها به یکدیگر خودداری کنید
دندان قروچه کردن یا ساییدن دندان ها به یکدیگر هنگام خواب برای کامپوزیت دندان ضرر دارد چون فشار زیادی از طرف دندانها به کامپوزیت وارد می شود ،در نتیجه موجب شکستن آن ها می شود، اگر دندان قروچه دارید قبل از نصب کامپوزیت با پزشک معالج مشورت کنید،تا در صورت نیاز برای شما محافظ شبانه تجویز کند.
3.با احتیاط بجوید
بعد از نصب کامپوزیت ها با احتیاط غذا بخورید،البته غذاهایی مثل ساندویچ،برنج وغیره برای کامپوزیت ها مشکلی ایجاد نمی کنند اما کامپوزیت ها به اندازه ی کافی استحکام ندارند و معمولاًبعد از 3یا5 سال باید عوض شوند، غذا هایی که فشار زیاد به کامپوزیت وارد می کنند از خوردن آن ها پرهیز کنید.
4.عادات زیر را کنار بگذارید
از کامپوزیت ها به عنوان ابزار استفاده نکنید،گاز زدن به غذاهای سفت مثل بلال وسیب، جویدن ناخن ها می تواند فشار زیادی به کامپوزیت ها وارد کند و به آن ها آسیب بزند.
5.فعالیتهای شدید ورزشی یا بدنی انجام ندهید
اگر فعالیت های ورزشی یا بدنی شدید انجام می دهید ، احتمال آسیب رسیدن به کامپوزیت دندان بالا است .البته محافظ های دندان برای جلوگیری از آسیب رساندن در حوادث ورزشی طراحی شده است که می توانید در زمان ورزش از آنها استفاده کنید اما هیچ گونه ضمانتی برای سالم ماندن کامپوزیت دندان در ورزش ها و فعالیت های بدنی سنگین وجود ندارد.
6.از زرد شدن کامپوزیت ونیر ها جلوگیری کنید
در حفظ و نگهداری کامپوزیت ها کمال دقت را داشته باشید، غذاهایی که به تغییر رنگ دندانها کمک میکنند کمتر استفاده کنید ،شستن دهان با آب یا دهانشویه های مناسب بعد از خوردن هر وعده ازخوراکی های رنگی نیز می تواند به حفظ لبخند زیبا ی شمابعد از کامپوزیت دندان کمک کند.
7.کامپوزیت های آسیب دیده را ترمیم کنید
در صورتی که کامپوزیت شما لب پر یا شکسته شد باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا قسمت هایی که نیاز به ترمیم دارند را اصلاح کند. معمولاً طی یک جلسه چند دقیقه ایی می توان کامپوزیت های دندان را ترمیم کرد..
8.سیگار را ترک کنید
کشیدن سیگار باعث زرد شدن کامپوزیت دندان خواهد شد ،متاسفانه کامپوزیتدندان افراد سیگاری حداکثر یک یا دو سال دوام می آورد ،بنابراین در صورتیکه قصد دارید با کامپوزیت دندان طرح لبخند خود را زیباتر کنید بهتر است سیگار کشیدن را کنار بگذارید.
9.به طور منظم نزد دندانپزشک چکاب شوید
بعد از کامپوزیت دندان چکاپ منظم نزد دندانپزشک را داشته باشید، چون سلامت دهان و دندان در حفظ کامپوزیت دندان موثر است. حتماً هر شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنیدو در صورتی که مشکل پوسیدگی دارید ،بلافاصله آن را ترمیم کنید.
10.سعی نکنید کامپوزیت ها را سفید کنید
از روش بلیچینگ بر روی کامپوزیت دندان استفاده نکنید،کامپوزیت ها به راحتی زرد نمی شوند اما اگر به علت مواد رنگی زرد شدند بهتر است آن ها را نزد دندانپزشک ببرید واز مواد ساینده برای تمیز کردن آن ها استفاده نکنیدکه این ممکن است به کامپوزیت ها آسیب بزند.
جمع بندی
|به همه ی بیمارانی که کامپوزیت ونیر را نصب کردند توصیه می کنیم که به منظور جلوگیری از زرد شدن کامپوزیت دندان،از مواد غذایی و نوشیدنی های رنگی کمتر استفاده کنند وهمچنین مرتب از آب نمک به جای دهانشویه های حاوی کلرهگزیدین استفاده کنند،متأسفانه اگر با با گذشت زمان کامپوزیت ونیر ها زرد شوند نمی توان با بلیچینگ آنها را سفید کرد بلکه باید به دندانپزشکی زیبایی مراجعه نمود و دکتر بعد از تراشیدن آنها با پولیش دندان آن را اصلاح می نماید.
اگر به هر کدام از خدمات بالا نیاز دارید می توانید از خدمات دندان پزشک زیبایی خانم دکتر شیرین قاسمی در کرج استفاده کنید ،برای استفاده از این خدمات فقط نیاز است تماس بگیرید و وقتتان را رزرو کنید.