آشنایی با انواع کامپوزیت دندان + راهنمای انتخاب بهترین کامپوزیت
بعد از انواع لمینت سرامیکی که رقیب کامپوزیت برای لبخند هالیودی محسوب میشود، نوبت به انواع کامپوزیت دندان شده است. اگر برای دانستن انواع مختلف کامپوزیت دندان وارد این مقاله شدهاید باید بهتان خوشآمد بگویم. حتماً چندین جا در مورد قیمت انواع کامپوزیت دندان خواندهاید، ولی هیچکس به شما قیمت دقیق این مواد رزینی را نمیدهد زیرا باید قبل از دانستن قیمت هر گونه کامپوزیت دندان دندانهای شما معاینه شود. اما بهتان قول میدهیم این مقاله زیر نظر خانم دکتر شیرین قاسمی یکی از زبده ترین متخصصین کامپوزیت کرج تهیه شده، بسیار جامع بوده و به انواع ونیرهای کامپوزیتی پرداختهایم. انتخاب انواع کامپوزیت دندان، شاید کمی گیج کننده باشد. همچنین امروزه کامپوزیت های دندانی همچنان در حال پیشرفته تر شدن هستند و هر روز با انواع مختلفی، از این روکش های پلمیری، نانو، هیبریدی رو به رو هستیم. ما در این مقاله سعی میکنیم ذهن شما را درتصمیم گیری برای انتخاب کامپوزیت دندان مورد نظرتان آماده کنیم.
انواع مختلف کامپوزیت دندان بر اساس شکل و اندازه
ابتدا تصمیم دارم شمارا با انواع کامپوزیت از نظر شکل و اندازه ذرات آنها آشنا کنم تا بهتر با موضوع کنار بیایید این کامپوزیتها شامل:
- کامپوزیت درشت دانه (ماکروفیل)
میکروفیل ها اولین نوعی از کامپوزیت بودند که وارد بازار شدند. این نوع کامپوزیت دارای ذرات 10 تا 50 میکرومتر میباشد. این اندازه از ذرات در کار بسیار درشت به حساب میآیند و برای همین دارای مقاومت بالای میباشند اما برای تمیز کردن سطح ترمیم را دشوار میکند.
- کامپوزیت ریز دانه (میکروفیل)
تاریخچه ماکروفیل ها به اوایل دهه هشتاد میلادی بر میگردد. مقیاس اندازهگیری این میکروفیلها یا کامپوزیت دانه درشت نانومتر میباشد، که اندازه آنها بیشتر از 100 نانو متر نمیرسد. این نوع کامپوزیت بخاطر اینکه دارای ذرات ریز تری نسبت به ماکروفیل ها هستند؛ صیغل پذیری و تمیز شدن آنها توسط دندان پزشک زیبایی راحتتر انجام میشود. مقاومت در این مدل از کامپوزیتها بخاطر ذرات ریزی که دارند پایین میباشد.
- کامپوزیت هیبرید، میکروهیبرید، نانوهیبرید
کامپوزیتهای هیبریدی یا ترکیبی همانطور که از اسمشان پیداست، ترکیبی بین کامپوزیت ماکروفیل (درشت دانه) و میکروفیل (ریزدانه) میباشد. ذرات موجود در این نوع کامپوزیت بخاطر ترکیبی که دارند، دارای 10 تا 50 ذره میکرومتر و 40 ذره نانومتر هستند؛ از همین رو بخاطر هیبریدی بودن آنها دارای مقاومت بالا و پولیش پذیری راحت میباشد.
- نانو کامپوزیت
این کامپوزیت تقریبا آخرین نوع یا آخرین نسل از کامپوزیتها میباشد. مواد موجود در این کامپوزیت برای ترمیم دندان استفاده میشود. ذرات موجود در این نوع 20 نانومتر میباشد. نانو کامپوزیت بخاطر داشتن مقاومت بسیار بالا و پولیش پذیری و سایش جز پراستفادهترین نوع کامپوزیتها هستند. به این دلیل که وقتی پولیش صورت میگیرد یک یا چند نانو از خوشه اصلی جدا میشوند و همین امر سبب میشود که مقاومت این ذرات در برابر با کامپوزیتهای دیگر بسیار مقاومتر باشند.
تا به اینجای کار ما سعی کردیم انواع کامپوزیت ها را بر اساس اندازه و شکل ارزیابی کنیم. در ادامه میخواهیم به انواع کامپوزیتهای دندانی بپردازیم.
انواع مختلف کامپوزیت های دندانی (Dental composite)
ما کلینیک دندان پزشکی دکتر شیرین قاسمی در کرج آنقدر تجربه داریم، که میدانیم یکی از مهم ترین کارها برای زیبایی دندانها انجام کامپوزیت دندان میباشد. آشنایی با انواع مختلف کامپوزیتهای دندانی بسیار درتصمیم گیری برای انجام زیبایی دندانها کمک میکند.
- کامپوزیتهای قدامی
- کامپوزیتهای خلفی
- کامپوزیتهای مایع
- کامپوزیتهای یونیورسال
- کامپوزیتهای سلف کیور
- کامپوزیتهای بالک فیل
- کامپوزیتهای ارتودنسی
کامپوزیت قدامی
کامپوزیتی که بیشتر خاطر زیبایی و بخاطر طبیعی بودن رنگ و نوع آن با دندانهای بیمار محبوبیت دارد.
کامپوزیت خلفی
این کامپوزیت مناسب برای دندانها در ناحیه خلفی میباشد. کامپوزیت خلفی طوری طراحی شده که در فشار بالا مقاومت داشته باشد.
کامپوزیت مایع
کامپوزیت مایع، برای رفع پوسیدگی و پر کردن شکافها در دندان استفاده میشود. یکی از دلایلی که باعث محبوبیت این مدل از کامپوزیت شده، انعطاف پذیری بسیار بالایی که دارد.
کامپوزیت یونیورسال
برای ترمیم در زیبایی دندانهای خلفی و قدامی استفاده میشود. برای کسانی که مینای دندانها میزان تیرگی قابل توجهی دارند، از این مدل برای رفع نواقص استفاده میکنند.
کامپوزیت سلف کیور
به این کامپوزیت پلیمریزاسیون دوگانه یا سلف کیور میگویند. برای انجام آنها نیازی به استفاده از نور آبی نیست.
کامپوزیتهای بالک فیل
این کامپوزیت ها از ذرات سیلیس و زیرکونیای غیر تجمعی تشکیل شده اند. مواد این نوع کامپوزیت به گونهای است که بیشتر برای پر کردن دندان به کار میرود؛ زیرا به هیچ عنوان بین دندانهای شما غذا نمیرود.
مشورت با دندانپزشک متخصص یادتان نرود
جدا از این مقاله در مواردی که کار و گذارتان به دندانپزشکی میافتد، حتماً، حتماً با یک دندانپزشک متخصص و با تجربه مشورت بگیرید تا بهترین برای دندانهای شما رقم بخورد. امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید، در ضمن شما میتوانید برای تمامی کارهای دندانی خود به دندانپزشکی زیبایی در کرج، مراجعه کنید.